Oliebollenvet? Niet in het riool
De feestdagen komen er weer aan. De tijd om thuis oliebollen te bakken voor de jaarwisseling! Heerlijk natuurlijk zo’n oliebol, maar het rioolstelsel heeft hier wel flink onder te lijden. We vertellen je in deze blog over de consequenties en geven je enkele tips hoe je dit wél goed aanpakt.
De consequenties van oliebollenvet in het riool
Een groot deel van het vet waarin oliebollen worden gebakken wordt in het riool geloosd. Vroeger toen er nog veel met vast frituurvet gebakken werd, waren mensen terughoudend met het doorspoelen van vet. Tegenwoordig bakt iedereen met vloeibaar vet. En als iets vloeibaar is, dan kan je het zonder problemen door de wc of de gootsteen spoelen toch?
Helaas werkt het niet zo. Gemeenten, waterschappen en ook particulieren zijn jaarlijks miljoenen kwijt om rioolverstoppingen te verhelpen. En deze kosten ziet iedereen uiteindelijk terug in de jaarlijkse belasting aan het waterschap. De oorzaak van deze verstoppingen is het gestolde vet van de oliebollen, heet frituurvet stolt namelijk zodra het afkoelt. Zodra het vet in het riool terechtkomt, plakt dit tegen de buizen aan en is het nog amper te verwijderen.
Oliebollen- en frituurvet weggooien: zo doe je het wél goed
Het riool is dus niet de plek om je oliebollenvet weg te gooien. Maar waar moet je dan je oliebollen of frituurvet weggooien? We geven je enkele handige tips:
- Giet vloeibaar frituurvet terug in de originele verpakking en breng deze naar een inzamelpunt, zoals een milieustraat
- Het ingeleverde frituurvet wordt ook nog eens gerecycled voor bijvoorbeeld biobrandstof. Er is dus sprake van een echte win-win situatie wanneer je oliebollenvet inlevert
- In steeds meer gemeenten (al ruim 1400 frituurinzamelpunten in Nederland) staan gele containers, speciaal voor de inzameling van vloeibaar en vast frituurvet. Daarnaast mag je bij deze inzamelingspunten ook alle overige plantaardige oliën en vetten (zoals olijfolie) inleveren
Het inleveren van oliebollenvet heeft dus vele voordelen: je zit zelf niet meer met het vet in huis, er zijn minder rioolverstoppingen (en dus uiteindelijk minder gemeenschappelijke kosten) en het vet wordt ook nog eens zeer nuttig hergebruikt.
Toch per ongeluk een rioolverstopping…?
Lees je dit artikel nét te laat en heb je nu al problemen door een verstopte afvoer of toilet? Geen probleem, wij lossen het voor je op! Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar voor je klaar. Geen stress, bel RRS! Neem contact met ons op.